SEO Guide – Modul 2

22 punkts sjekkliste

22 punkts liste for økt plassering i Google sitt organiske søk

 

Formålet med denne siden er å gi en guide til hvordan du kan få en økt plassering i Google sitt organiske søk for din nettside. Det finnes mye informasjon på nettet, men det er vanskelig å finne frem til til det som faktisk er viktigst og som fungerer. Med denne oversikten får du nettopp dette.

Aller først må man forstå hva som er forskjellen på det organiske søket og betalte søket:

betalt-og-organisk-søk-i-søkemotor-google-e1358041397556

Det grønne feltet er altså det organiske søket, og på hver søkeside av Google er det 10 treff.

1. TITLE-TAG

Som du ser for hvert enkelt treff så har det en overskift i “blått”. Dette er det som kalles en Title tag. Title tag skal maksimalt inneholde 69 tegn. Har du fått nettside levert gjennom oss kan du enkelt skrive inn Title-tag på hver enkelt side. Husk at Title-tagen bør inneholde søkeordet du ønsker å rangere på, samt at den skal være “selgende”. Pass på at hver enkelt underside på din nettside har en title tag som er tilpasset innholdet på siden. Les denne guiden om hvordan du kan lage en god title tag.

2. META DESCRIPTION

Hvert enkelt treff har også en mer utfyllende beskrivelse under overskriften i blått. Dette er det som kalles en Meta Description. Antall tegn: Mellom 70-160 tegn. Beskrivelsen (meta-description) er et sammendrag av innholdet på siden og presenteres ofte sammen med tittelen (title-tag) når søkemotorene presenterer sine organiske søkeresultater. Det er ikke mange søkemotorer som bruker Descrption som kilde ved søk i følge søkemotorene selv. Men årsaken til at dette likevel er viktig er at dette fungerer som en mer utfyllende salgspitch. Har du klart å få interessen fra brukeren fra title tag ́en vil han sannsynligvis lese dette får han eventuelt klikker seg inn på din nettside. Denne beskrivelsen er derfor en viktig iforhold til om han bestemmer seg for å klikke seg inn på din nettside eller ikke. Tips: Ta alltid med viktige nøkkelord og fraser i beskrivelsen Utelater du description er det ingen katastrofe. Søkertjenesten plukker noen linjer fra tekstinnholdet og viser det sammen med tittellinjen. Men for å kunne presentere sideinnholdet slik du vil må du bruke denne beskrivelsen. Unngå å bruk samme meta beskrivelse på flere sider, da Google ikke liker duplisert innhold. Har du fått nettside levert gjennom oss så kan man enkelt legge inn både title-tag og meta-description på hver enkelt side i sidebyggeren.

3. BRUK AV SØKEORD

Pass også på at innholdet på sidene bruker søkeordene man fokuserer på. I HTML koden angies overskrifter med taggene <h1> to <h6>. Hvis man bruker søkeordene man fokuserer på i overskriftene så vil søkemotor robotene oppfatte dette som relevant. Bruk de viktigste søkeordene i høyeste overskrift nivå (H1). Vi anbefaler å kun bruke 1 H1 tag på hver enkelt side. Har man fått nettsiden levert gjennom oss, så skriver du bare overskrifter som du ville ha gjort i et vanlig Word dokument og velger Overskrift 1, 2, 3 osv, så da slipper du å tenkte på HTML koden.

For å rangere høyt på søkeordene man ønsker er strategisk bruk av søkeord helt sentralt. Man bør bruke de viktiste søkeordene konsekvent i innholdet, Title tag`en, Title Description, H overskriftene og i ankertekstene i interne linker og eksterne linker. Dypt relevant innhold av relaterte ord og emner på ulike undersider  er helt sentralt. Tiden er forbi der man bare kunne gjenta søkeordene 100 ganger nederst på siden. Gjør man dette risikerer man å bli straffet og utestengt fra Google sitt søk.

4. BILDER

Google kan ikke lese bilder. Derfor finnes npe som heter “Alt Tagging” som brukes for å beskrive innholdet i bilder for søkemotoren. En Alt Tag bør både være beskrivende for artikkelen bildet hører til samt innholdet i bildet. Alt Tagging kan hjelpe deg med å bli mer synlig på naturlig søk samt bildesøk. Ikke bruk mer enn 150 tegn i alt tag ́en. Har du fått nettsiden levert gjennom oss, så kan du holde musepekeren over “Media” i kontrollpanelet og velge et konkret bilde. Da vi du få opp feltet “Alt”, hvor du kan skrive inn teksten for dette.

I forhold til bilder er det også viktig å minimalisere størrelsen på bilder for å optimalisere nettsidens laste tid. Lang lastetid kan føre til at nettsiden får en lavere plassering i Google sitt søk. Har du fått nettsiden levert gjennom oss, så kan du holde musepekeren over “Media” i kontrollpanelet og velge valget “Bulk optimize” > “Start optimizing” for å optimalisere alle bildene på nettsiden.

5. FORDELING AV TEKST / BILDER

I forhold til fordelingen mellom tekst og bilder på nettsiden så er vår anbefaling å ligge mellom 25 til 70 % er ideelt. Når man er under 25% bør man sannsynligvis ha mer tekst innhold på nettsiden. Når man er over 70% så risikerer nettsiden å bli oppfattet som spam, men så lenge innholdet er relevant og gir god informasjon, så er det positivt å ha mer av det.

6. INDEKSERING

Få alltid så mange sider som mulig indeksert av Google. Desto flere sider som er indeksert av Google, desto bedre er muligheten for at din nettside blir synlig på Google. Et lavt tall her i forhold til antall sider du har på din nettside kan bety at du bør forbedre den interne link arkitekturen. Lag eller sjekk om du har en XML sitemap og lag backlinker til de interne sidene på din nettside. Har du fått nettside levert gjennom oss er dette allerede ordnet.

7. BACKLINKS

Backlinks er linker i andre nettsider som peker til din nettside. I søkemotor sammenheng fungerer de som anbefalinger til din nettside. Google følger med på dette – og tenker at desto flere som linker til en nettside, desto mer populær og nyttig må denne nettsiden være – som igjen fører til en høyere plassering i Google sitt søk. Du bør ha en strategi for å forbedre kvaliiteten og kvantiten du backlinkene. Men husk at tiden er forbi der antall backlinks var det som var avgjørende for plasseringen man fikk i søkemotorene. Nå er kvalitet fremste prioroitet og 2 backlinks fra en seriøs nettside med relevant innhold er langt bedre en 20 backlinks fra nettsider som ikke har noen relevans til din bransje.

8. LENKER

Google har laget et mål som de kaller Pagerank som beregner antall link poeng. Mange eksperter referer til disse link poengene som “link juice”. Juicen flyter mellom nettsider og til nye nettsider gjennom linker. Desto mer Google created a metric called PageRank to calculate the link points. Many SEO folks refer to link points as “link juice.” The link juice flows through sites and into new sites through hyperlinks. Desto mer anerkjente nettstedet er, desto større boost av link juice får nettstedet som blir linket til. Derfor vil en link fra for eksempel NRK eller TV2, være veldig positivt.

Pass på når du samler inn lenker til din nettside at de legges inn med anker tekst (anker tekst er den teksten som er synlig i linken) som er relevant til innholdet. Unngå ankertekst som “her” og “klikk her”. Bruk heller “få tilbud på hotellovernatting i Jølster” eller “konferansehotell Oslo”. Se eksempel på link under:

<a href=”http://www.eksempel.no”>Skriv inn ankertekst</a>

Vi anbefaler å legge en begrensing på 200 linker som går fra din nettside og ut til andres. Dette fordi man bruker mister litt “juice” for hver eksterne lenke.  Bruk Nofollow linker når du ikke ønsker å gi en ekstern nettside noe link juice. En Nofollow link sier til Google, “ikke tell denne lenken”. Slik legger du inn en Nofollow link: <a href=”http://www.website.com/rel=”nofollow”>Link Text</a> Googlel anbefaler å bruke Nofollow taggen for sider du ikke stoler på og betale lenker. Hvis du har en tekst link annonse på din nettside anbefales det å påse at den er tagget med Nofollow taggen. 

Tenk på dette når du samler backlink til din nettside:

Link juice til nettsiden er positivt når det kommer fra:

Sider som har relevant innhold som din nettside.
Sider med høy Pagerank.
Sider med relativt få utgående linker.
Sider med høykvalitetsinnhold.
Sider som er høyt plassert i Google sitt organiske søk.
Sider som har bruker generert innhold.
Sider som ofte er omtalt i sosiale media.

Link juice til nettsiden er ikke effektivt når det kommer fra:

Sider som har brukt Nofollow link til din nettside.
Sider med ikke relevant innhold til din nettside.
Sider som har mange linker.
Sider som ikke er indeksert i Google sitt søk.
Linker du har betalt for.
Linkebytting (Dette var populært tidligere, hvor man linket til en nettside og nettsiden linket tilbake, som eliminerer effekten)
Linker fra sider med ingen Pagerank og intet innhold.

9. WWW VIDERESENDING

Det er viktig at din nettside videresender til samme side, uavhengig om brukeren taster inn www eller ikke i url adressen. Dette settes opp i DNS der du har domenet.

10. IP

Dette omhandler om IP adressen til din nettside videresender til domenenavnet til din nettside. Du kan sjekke dette også manuelt på din nettsideved å taste inn din IP adresse i din nettleser å se om din nettside da vises med din IP adresse. Ideelt, så skal IP adressen videresent til URL adressen på din nettside eller til en side hos everandøren av ditt webhotell. Hvis den ikke videresener, så skal du gjøre en “htaccess 301 redirect” for å sikre deg at IP adressen ikke blir indeksert.

11. ROBOT.TXT

En robot.txt fil tillater at du begrenser adgangen søkemotor robotene får til din nettside, og kan forhindre at robotene får adgang til spesfikke mapper og sider. Den spesifierer også hvor XML sitemap filen er lagret.

12. XML SITEMAP

En XML sitemap gir en oversikt over URL ́ene som er tilgjengelig for søkemotor robotene og kan inkludere tilleggs informasjon som foreksempel om din nettsides siste oppdateringer, frekvens på endringer og viktigheten av URL ́ene. Formålet er at robotene skal gå igjennom siden din mer systematisk og intelligent. Den er en god regel å angi plasseringen til sitemapen ́en i robot.txt filen.

Hvis du ikke har noen XML sitemap, så kan du som oftest finne dette som en “plug-in” hos de ulike publiseringssystemene. Alternativt kan du følge denne linken: https://support.google.com/webmasters/answer/156184?hl=en

13. STRATEGISK BRUK AV URL ADRESSENE

Det å ha ryddige URL adresser til alle undersider er ikke bare viktig for søkemotoroptimalisering, men også for brukervennligheten til nettsiden. Unngå “querly strings” i URL adressen. En typisk querly string inneholder tegn som ? og & og kan se ut som dette: “nettsideportalen.no/path/?query_string”. Langt bedre er om den vises som denne: nettsideportalen.no/bedriftsavtale

Vi anbefaler en kort URL adressen. Unngå om mulig lange domene navn. En beskrivene URL adresse er mer anerkjent av Google. En god huskeregel er at en bruker skal kunne se på URL adressen og få en god oppfatning av innholdet på siden den peker til, som foreksempe www.domene.no/produkter.

14. BRUK AV UNDERSTREK I URL

Det er viktig å unngå tegnet “_” som kalles underscore i URL adressene. Årsaken er at Google oppfatter bindetegn “-” som ord skillere, mens underscores ikke oppfattes som ordskillere.

15. BRUK AV FLASH

Flash innhold ser ofte bedre ut, men kan ikke bli indeksert av søkemotorene på en god måte. Bruk det kun når det er nødvendig. Dette gjelder også AJAX.

16. BRUK AV FRAMES

Dette kan gi problemer på nettsiden fordi søkemotorer ikke kan indeksere innholdet i dem. Unngå bruk av dette når du kan og bruk en noframes tag hvis du må bruke dem.

17. BLOG

I den harde konkurransen på nett idag er innhold svært viktig. Vinnerne vi bli de nettstedene som har dypt og relevant innhold og som klarer å synliggjøre dette for søkemotorene med strategisk optimalisering. Publisere innhold på andres nettsider kan være en god strategi, men å publisere det på sin egen nettside vil på sikt være mer fordelaktig.

Å starte en blogg er en god strategi for å bygge en nettside med dypt og relevant innhold.

18. MOBILTILPASSET

Over 75 % har tilgang på en smart telefon idag og flere analyser spår at mer enn 50% av internett trafikken vil gå igjennom mobile enheter i løpet av 2014. Det finnes ulike metoder for å mobil tilpasse en nettside. Les denne artikkelen for mer informasjon om responsivt design, som er en design metode for å gjøre brukeropplevelsen god uansett hva slags enhet som brukes av den besøkende.

19. LASTETID

Hastigheten til nettsider er en viktig faktor som Google sine algortitmer tar hensyn til og trenge nettsider kan bli straffet med dårligere plasseringer. Nedlastningstid er spesielt kritisk for om mobilbrukere blir på din nettside eller forlater den umiddelbart. Undersøkelser har vist at hvis en nettside bruker mer enn 5 sekunder å nedlaste på en mobiltelefon, så vil 74 % forlate nettsiden umiddelbart. Pass på at din nettside lastes ned raskt. Unngå å bruk flash, og hold bruken av bilder og video til et minimum. Sjekk hastigheten på din nettside her: http://tools.pingdom.com/fpt/

 

20. SPRÅK

Bruker META Language Attribute for å klargjøre for Google hvilket språk din nettside er skrevet på. Tips for internasjonale nettsider:

Spesifier innholdets språk i HTML koden på hver enkelt side. Spesifiser også språket i URL adressen (www.domene.com/fr/advice)

21. GOOGLE ANALYTICS

Vi anbefaler Google Analytics. Med dette verktøyet får du grunnlag for å fatte viktige beslutninger for hvordan ditt nettsted kan skafffe flere kunder. I tillegg til å være ett av de beste analuse verktøyene i markedet er Google Analytics også gratis. Hvis du trenger hjelp med å sette dette opp kan du kontakte oss.

22. GOOGLE+ LOKAL OPPFØRING

Hvis du ikke allerede har skaffet den en Google+ lokal oppføring, så anbefaler vi det på det sterkeste. En Google+ lokal oppføring gir deg synlighet i Google sitt kart.